Erdogan: Frankrijk is zelf schuldig aan genocide

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag opnieuw hard uitgehaald naar Frankrijk vanwege de wet die het ontkennen van genocide verbiedt.
Turks.nl Redactie


Dat meldt elsevier.nl

Volgens Erdogan heeft Frankrijk zich zelf schuldig gemaakt aan genocide in Algerije.

Het Franse parlement nam donderdag een wet aan die het ontkennen van volkerenmoord verbiedt. Hoewel het in de wet niet expliciet wordt genoemd, is de wet vooral van toepassing op Turken. Turkije ontkent dat er begin vorige eeuw genocide heeft plaatsgehad op de Armeense minderheid.

Vader
Volgens Erdogan heeft Frankrijk na 1945 15 procent van de Algerijnse bevolking vermoord en is dat ook genocide.

De vader van de Franse president Nicolas Sarkozy, Pal Sarkozy, heeft als militair in Algerije gediend. Volgens Erdogan kan de vader van het staatshoofd ‘vast een heleboel vertellen over de massamoord’.

Racisme
De Turkse premier ziet de wet als een verkiezingsstunt van de Franse president Nicolas Sarkozy. Hij beschuldigt Sarkozy van het aanwakkeren van angst voor Turkije en de islam. De Turkse ambassadeur in Parijs is teruggeroepen. De politieke en militaire samenwerking is opgeschort.

Sarkozy probeert de ruzie te sussen. Hij roept op tot wederzijds respect. ‘Ik respecteer de opvattingen van onze Turkse vrienden. Het is een groot land, een grote beschaving, en zij moeten onze opvattingen respecteren.’