Erdoğan geeft akkoord voor afschaffen dienstplicht

Turks.nl Redactie

President Erdoğan heeft in een interview aangegeven mee te kunnen gaan met de optie tot het afkopen van de dienstplicht voor een bepaalde leeftijdscategorie.

Alle meerderjarige Turkse mannen moeten een jaar het leger in. Voor in het buitenland studerende of werkende Turken geldt een vrijstelling; zij mogen hun dienstplicht afkopen als ze kunnen bewijzen dat ze drie jaar lang gewerkt hebben in het buitenland. Hier maken veel Turkse Nederlanders gebruik van.

Turken in Turkije kunnen echter alleen hun dienstplicht uitstellen als ze bijvoorbeeld studeren. Afkopen is geen optie voor hen. Althans, niet altijd. De dienstplicht mag namelijk soms worden afgekocht voor een bepaalde leeftijdscategorie, zoals bijvoorbeeld eenmalig voor mannen ouder dan 30 jaar. Dit is in het verleden meerdere malen gebeurd, zoals bij de grote aardbeving in 1999 om de kosten te kunnen betalen voor de wederopbouw.

Veel jongeren die liever niet een jaar het leger in willen, pleiten voor een eenmalige kans om de dienstplicht af te kopen. De optie is een ultieme situatie wanneer er geen personeel nodig is in het leger, in plaats waarvan de overheid een grote som geld kan krijgen.

Al maanden krijgen ministers, de premier, de president en andere leiders hier vragen over en elke keer krijgen journalisten hetzelfde antwoord: daarvan is geen sprake.

Nu zegt president Erdoğan dat hij na de verkiezingen zal spreken met de stafchef van het leger en de minister van Defensie. “Als zij vinden dat zoiets van pas kan komen, zal ik de weg hiervoor vrijmaken”, aldus de president. Dat betekent dat Erdoğan het idee prima vindt.