Erdoğan laat landhuis bouwen aan meer voor 30 miljoen lira

Turks.nl Redactie

President Erdoğan laat een nieuw paviljoen bouwen in de oostelijke provincie Bitlis aan het Vanmeer. Dat melden Turkse media.

Het paviljoen wordt gebouwd op een grond ter grootte van 32 duizend vierkante meter en zal zo’n 30 miljoen lira (ca. 4,5-5 miljoen euro) kosten.

Naar verwachting wordt de bouw voltooid op 26 augustus 2019, wanneer de Verovering van Malazgirt wordt gevierd. Die verovering wordt gezien als het begin van de Turkse aanwezigheid in Anatolië.

Er komt onder andere een helikopterpiste en een botenhuis.

Het paviljoen is in het nieuws gekomen nadat foto’s van de bouw werden verspreid op social media. Die foto’s werden genomen tijdens een inspectie van de burgemeester van de bouw, die vorige week aanving.

Erdoğan had de bouw eerder al aangekondigd bij de viering van de Verovering van Malazgirt in 2018. Erdoğan zei toen een paviljoen van 1071 vierkante meter te willen laten maken, verwijzend naar het jaar 1071 waarin Malazgirt werd veroverd door de Turken.

Dat bleek te klein. Uiteindelijk wordt het paviljoen gebouwd op een gebied van 32 duizend vierkante meter.

Het paviljoen zal gebouwd worden naar Seltsjoekse architectuur en zal eigendom worden van de president. Malazgirt werd veroverd door het Seltsjoekse Rijk, het eerste grote Turkse rijk in Anatolië.

Ophef

Er is veel ophef ontstaan vanuit de oppositie. Zo schrijft CHP-parlementariër op Twitter dat de president is begonnen aan de bouw van een paviljoen, terwijl het volk nauwelijks uien en aardappelen kan kopen.

Presidentieel paleis

Veel Twitteraars wijzen naar het presidentieel paleis dat Erdoğan liet bouwen in 2014. De aanleiding daarvoor was volgens de Turkse president dat een groot presidentieel paleis zou passen bij de rol van Turkije als wereldmacht en het aanzien van Turkije zou vergroten. Het prijskaartje daarvoor was zo’n 1,3 miljard lira (destijds ca. 270 miljoen euro).