Erdogan wil Gezi-Park ombouwen

Door | Algemeen

Tijdens een toespraak kondigde Erdogan aan het Gezi Park naast het Taksimplein om te zullen bouwen tot een museum. Het museum moet komen in een oud Ottomaanse kazerne dat in de jaren 40 werd gesloopt na een lange tijd in verval te raken.

Het is niet voor het eerst dat de plannen aan het licht komen. In 2013 deed de gemeente Istanbul een poging om de Gezi-park om te bouwen, wat het laatste stukje groen is in het drukke centrum van de stad. Dat stootte op een demonstratie, wat uitgroeide tot een landelijk offensief tegen de regering.

“Je moet dapper zijn”, riep Erdogan de premier op. “Anders slagen we er niet in. Eén van de dingen waar we dapper in moeten zijn is het Gezi Park” voegt hij eraan toe.

De plannen omvatten onder andere het herbouwen van de oude Ottomaanse kazerne, samen met een moskee en een nieuwe opera-gebouw dat op de plaats komt van het Atatürk Cultuurcentrum (AKM).

Op social media wordt nu al opgeroepen om het Gezi Park te verdedigen, net zoals in 2013. De oppositie beschuldigt Erdogan ervan om een nieuw discussie te starten terwijl drie jaar geleden werd besloten om het parkje niet om te bouwen. Het volk zou in een lokaal referendum beslissen over de bouwplannen, maar die heeft nooit plaatsgevonden.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...