Europees Parlement: Turkije moet sneller hervormen

Door | Algemeen

Ook moet er nog veel gebeuren op het gebied van vrijheid van godsdienst en meningsuiting als het land een EU-lidstaat wil worden.

Dat blijkt uit het verslag van CDA-europarlementariër Ria Oomen.

Tegenstanders
Het Europees Parlement is woensdag in ruime meerderheid akkoord gegaan met het verslag van Oomen. Het EU-orgaan is bezorgd over de trage voortgang die Turkije maakt bij de onderhandelingen over toetredingen tot de Europese Unie (EU).

De CDA’er constateert in het verslag dat voor- en tegenstanders van hervormingen in Turkije, lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook al heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan in 2010 een grondwetswijziging doorgevoerd, een algehele grondwetsherziening blijft volgens Oomen noodzakelijk.

Negatief
De Pool Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement, zegt dat Turkije er meer aan moet doen om te voldoen aan de Copenhagen-criteria. Hij is tevreden over de juridische hervormingen die inmiddels zijn geïmplementeerd.

Onlangs sprak Erdogan de Franse president Nicolas Sarkozy aan op zijn negatieve houding tegenover de toetreding van zijn land tot de EU. De Turkse premier meent dat ‘de unie Turkije nodig heeft en Turkije de unie’. Zo meldt elsevier.nl.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...