Europese Commissie bezorgd over aanhouding Turkse journalisten

Door | Algemeen

Ze werden opgepakt in het kader van een onderzoek naar een vermeende coup op de regering.

‘Duistere ultra-nationalistische groep’
Twee weken geleden werden drie andere journalisten al gevangengezet. Zij worden beschuldigd van het onderhouden van banden met een “duistere ultra-nationalistische groep” die bekend staat als Ergenekon. Deze zou er op uit zijn de Turkse regering omver te werpen.

“De Europese Commissie volgt de recente politieacties tegen journalisten met bezorgdheid”, zo luidde gisteravond laat een verklaring. In het voortgangsrapport over het EU-lidmaatschap van kandidaat Turkije wees de Commissie al op het hoge aantal rechtszaken tegen journalisten. De meeste gaan over vermeende complotten tegen de regering.

Diep wantrouwen
In Turkije heerst diep wantrouwen tussen de seculiere autoriteiten en premier Tayyip Erdogan’s AK-partij. Critici zeggen dat de partij islamitische banden heeft en vinden dat het Ergenekon-onderzoek er slechts is om tegenstanders van de regering uit de weg te ruimen. Erdogan ontkent dit.

De Europese Commissie herhaalde gisteravond dat “de vrijheid van meningsuiting in media een fundamenteel beginsel is dat moeten worden aanvaard in alle moderne democratieën”. “Als een kandidaat-land, moet Turkije dringend haar juridische kader voor de uitoefening van de vrijheid van de pers op significante wijze verbeteren.”

Bron: nrc.nl.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...