Exclusief interview Turks.nl met Sinan Oğan

Zondagavond kwam de populaire voorzitterskandidaat van MHP naar Nederland om het uitgestelde nevruz-evenement bij te wonen.
Turks.nl Redactie

Sinan Oğan is een vaste bezoeker van het evenement, dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Turks-Azerbeidzjaans Culturele Vereniging. De vereniging had besloten het evenement te verplaatsen naar 17 april, vanwege de aanslagen in Ankara eind maart.

Sinan Oğan
Sinan Oğan is ex-parlementariër namens MHP. Hij is geboren in 1967 in Iğdır en is van Turks-Azerbeidzjaanse afkomst. Hij spreekt vloeiend Russisch en spreekt Engels op academisch niveau.

In 2011 werd hij gekozen als parlementariër vanuit zijn geboortestad Iğdır. Hij werd meerdere keren door verschillende organisatie’s uitgeroepen tot ‘parlementariër van het jaar’.

Op 21 november maakte Oğan bekend op de stoel te willen zitten van voorzitter Bahçeli. Sindsdien is Oğan, samen met andere voorzitterskandidaten verwikkeld in een juridische strijd met Bahçeli

Oğan wordt door velen gezien als de grootste kanshebber op de voorzittersstoel en verklaarde dat hij zich als doel stelt om de volgende parlementsverkiezingen te winnen.

Sinan Oğan had het heel erg druk met foto’s maken en het begroeten van mensen. Desondanks maakte de voorzitterskandidaat tijd voor een kort interview met Turks.nl.

Bent u bekend met het werk van AKP om Europese Turken verkiesbaar te laten stellen in het Turks parlement als vertegenwoordiger van Europese landen? Wat is uw mening hierover?
Wij dienden eerder een wetsvoorstel hierover in, maar AKP stemde hier tegen. Toen ze merkten dat er veel negatieve reacties kwamen, werkten zij aan het plan dat oorspronkelijk van ons (MHP) kwam. Hetzelfde gebeurde laatst toen AKP het wetsvoorstel om kindermisbruik te onderzoeken niet door lieten gaan en vervolgens na alle reacties zelf het wetsvoorstel indienden en hiervoor de eer opeiste.

De twee grootste problemen in Turkije momenteel zijn de verkrachtingen en terreur. Wat wilt u doen tegen (kinder)verkrachtingen en denkt u dat de doodstraf een optie is voor terroristen?
Kinderverkrachters zijn niet menselijk. Dat is niet te accepteren. Ik zie medische castratie voor dit soort monsters als een serieuze optie om hen te bestraffen.

Wat betreft de doodstraf voor terroristen, zie ik de doodstraf ook als een optie, maar dit is niet zo makkelijk. Dit moet besproken worden met de Europese Unie, want de EU was de reden dat Turkije de doodstraf afschafte.

Er is veel kritiek op de Ak Partij, vooral omdat ze zo lang aan de macht zijn. Indien u voorzitter wordt en vervolgens premier. Vindt u dat uw partij ook voor altijd aan de macht moet blijven of wilt u na uw doelstellingen behaald te hebben ook plaats maken voor andere partijen?
Ik wil een grens stellen aan termijnen. Ik wil een maximum stellen van 3 termijnen voor het voorzitterschap. Ik zal aan het hoofd blijven deze termijnen, en het ligt aan het succes van de personen na mij. Dat is aan hun, dat bepaal ik niet.

Aan het einde van het programma gaf Oğan een persconferentie.
Hierin gaf hij aan dat op 8 mei een vergadering is ingepland om de reglementen van MHP te veranderen en vervolgens op 29 mei de verkiezingen plaats zullen vinden. ‘Deze verkiezingen zullen plaatsvinden, dit heeft niks te maken met de parallele staat of iets anders’, aldus Oğan. Hij wilt de splinterpartij van de nationalistische MHP, BBP (De Grote Eenheidspartij) weer voegen bij MHP.

Op vragen over de parallele staat en de complottheorieën dat hij onderdeel zou zijn van de parallele staat reageert Oğan: ‘Ik ben net zo tegen de parallelle staat als Bahçeli. Daarnaast werd ik eerst beschuldigd als het paleiskindje (verwijzend naar het paleis van president Erdoğan), en word ik nu van beschuldigd onderdeel te zijn van de concurrerende parallelle staat.’
Verder wilt hij, indien hij in het bestuur van MHP komt, een vice-voorzitter aanstellen die zich bezig moet houden met de Europese Turken. Tot slot legt hij er nadruk op dat hij de Europese landen verkiezingsgebied wil maken.

  • Loading...