Extreme kou in oost-Turkije

Turks.nl Redactie

Dat het koud kan zijn in het oosten van Turkije in de winter weet iedereen wel. Dit jaar echter, lijken alle records gebroken te worden.

Op social media gaan de meest bizarre foto’s rond. De steden Kars, Erzurum, Ardahan en Bayburt nemen de hoofdrol in.

Kars

In het uiterste oosten van Turkije kan het zelfs hartje zomer frisjes worden. De winter is een nachtmerrie voor iedereen. Sneeuw valt meters hoog.

Deze foto gaat rond op social media. Het zou in Kars genomen zijn.

Erzurum

De grootste stad van het oosten van Turkije is ook jaarlijks slachtoffer van de extreme kou. Dit jaar zou het daar op een gegeven moment zelfs kouder geweest zijn dan op Antarctica.


Gisterenavond maakte de redactie een FactCheck en zag hoe het daadwerkelijk zat. Veel verschil tussen oost-Turkije en Antarctica was er niet.

Ardahan

In Ardahan nam een fotograaf van Persbureau Anadolu prachtige foto’s van de kou. Dit is een foto van een Turks kindje met bevroren wimpers.

Bayburt

Bayburt is ‘s lands leegste provincie. Op social media worden altijd grappen gemaakt over dat er niemand nog leeft in Bayburt. Dat weten we niet. Dat een vos er niet meer leeft, dat weten we zeker.

Bij een temperatuur van -32º is een levende vos op staande voet bevroren, meldt Sözcü.


In het dorp Çamdere in Bayburt zouden de dorpelingen een niet-bewegende vos hebben gezien. Toen ze dichterbij kwamen, zagen ze wat er aan de hand was. De vos was levend bevroren. Een dorpeling zegt dat hij nog nooit zoiets heeft gezien.