Fatwa Diyanet: Islam keurt kinderhuwelijken af

Het Turkse directoraat voor religieuze zaken (Diyanet) heeft zich uitgesproken tegen kinderhuwelijken.
Turks.nl Redactie

“Het verbrijzelt levens van kinderen” zegt de Diyanet in de Fatwa. “Uit religieus aspect kan het nooit worden goedgekeurd.” Het is niet de eerste fatwa van de Diyanet over het onderwerp. Ook in voorgaande jaren verklaarde Diyanet het trouwen met minderjarigen als ‘haram’ in verband met de sociale problemen die dit met zich meebrengt.

Volgens de Diyanet kunnen mensen in hun kinderjaren niet omgaan met de psychologische, biologische en de economische gevolgen die gepaard gaan met het huwelijk. Ook moeten zij hun school vroegtijdig verlaten, wat een negatief effect heeft. De fatwa van de Diyanet geldt zowel voor volwassenen die trouwen met minderjarigen als huwelijken tussen twee minderjarigen.

De uitspraak van Diyanet komt om de discussies over een wetswijziging door het Turks parlement. Een eerdere wijziging, dat ervoor zorgde dat misbruik van mensen onder de 15 zwaarder zou worden gestraft, werd teruggedraaid door het grondwettelijk hof. Dat omdat een paragraaf in de wettekst in strijd was met het evenredigheidsbeginsel. Dat is nu aangepast door de Turkse regering.

Met de nieuwe wet zal misbruik van kinderen onder de 12 jaar zwaarder worden gestraft: namelijk met minstens 18 jaar cel. Misbruik van kinderen tussen 12 en 18 zal worden gestraft met minstens 16 jaar cel. Voorheen was de straf tussen de 8 en 15 jaar.