Fazil Say veroordeeld voor godslastering

De Turkse pianist Fazil Say is tot 10 maanden voorwaardelijk veroordeeld wegens godslastering. Dat melden Turkse media.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Say had via Twitter een reeks spottende uitspraken gedaan over de Islam. De wereldberoemde pianist was zelf niet aanwezig bij de rechtbank, maar heeft altijd ontkend dat hij de islam heeft beledigd.

“Je zegt dat wijn zal stromen in rivieren, is het paradijs een taverne? Je zegt dat elke gelovige twee maagden zal krijgen. Is het paradijs een bordeel?” schreef de pianist op twitter. “Elke dief, klootzak, dommerik gelooft in God” voegde hij er later aan toe. Daarop hadden enkele moslims een klacht ingediend tegen de pianist wegens openlijke belediging.

Ak Partij
De zaak tegen Say wekte veel irritatie op bij seculiere Turken. De regerende Ak Partij kreeg vooral veel kritiek van muzikanten, kunstenaars, acteurs en leden van de oppositiepartij CHP. De Turkse minister van Cultuur & Toerisme, Omer Celik zei maandag dat hij het niet wenst dat mensen worden veroordeeld wegens de woorden die ze hebben gebruikt: “Maar het is uiteindelijk een rechtspraak. Daarom kan ik er niet veel over zeggen”.

De Turkse media refereert vandaag vaak naar de celstraf die premier Erdogan 16 jaar geleden had gekregen wegens het oplezen van een religieus gedicht. Hij moest 4.5 maanden straf uitzitten.

© Turks.nl