Turks.nl

Franciscus prijst Turkije – Drinkt thee uit Turks theeglas

Paus Franciscus is vandaag aangekomen in Turkije. President Recep Tayyip Erdogan heeft de paus ontvangen in zijn nieuwe paleis gevestigd in Ankara.

Voor zijn bezoek aan het paleis heeft Franciscus het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk bezocht. Franciscus hield hier een moment van stilte en legde een krans.

In het prestisieuze paleis heeft Franciscus een privégesprek gevoerd met de president Erdogan en Turkse thee uit een authentiek Turkse theeglas gedronken.

aa picture 20141128 3900661 web

In zijn toespraak heeft Franciscus het gehad over dialoog in culturen en de situatie in Syrie en Irak.

Franciscus heeft in zin toespraak gewezen op de noodzaak van een dialoog. Volgens de paus is een dialoog noodzakelijk, omdat er veel gemeenschappelijke waarden gedeeld worden. Ook de inspanning om een solide vrede op te bouwen moet voortgezet worden volgens Franciscus en is respect een vereiste om de vrede te waarborgen.

De paus heeft ook gewezen op de edelmoedigheid van Turkije betreft de kwestie die zich afspeelt aan de grens van Turkije. Volgens Franciscus is de internationale gemeenschap verplicht om humanitaire hulp aan te bieden aan vluchtelingen.

aa picture 20141128 3902770 web

Over de ontwikkelingen in Irak en Syrië gaf Franciscus aan dat het billijk is om militairhulp in te zetten op voorwaarde dat het ingrijpen binnen de grenzen van de internationale wetgeving gebeurt.

In zijn uitspraken heeft Franciscus de moslimleiders opgeroepen om op te komen tegen IS.

Na zijn bezoek aan Ankara zal Franciscus op zaterdag een bezoek brengen aan het Hagia Sophia museum, evenals de Sultanahmet moskee. Ook zal hij een bezoek brengen aan de verschillende katholieke kerken in Istanbul. Zondagavond neemt paus Franciscus afscheid van Turkije.

Turks.nl / Buse Avsar

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl