Galatasaray zet Hakan Şükür en Arif Erdem uit de club

Turks.nl Redactie

Hakan Şükür en Arif Erdem, twee ex-spelers van Galatasaray, zijn uit de club gezet. Officieel vanwege achterstallige betalingen, maar in de praktijk vanwege hun banden met FETÖ, de terroristische sekte van Fetullah Gülen.

Şükür en Erdem werden op een uitzonderlijke vergadering op 26 maart uit de club gezet. Beiden worden gezocht door de politie vanwege hun banden met FETÖ, de terroristische sekte van Fetullah Gülen. Ze werden samen met zo’n 2.700 andere clubleden, zoals oud-gouverneurs Hüseyin Avni Mutlu, Şahabettin Harput en hoofdaanklager in de Ergenekon-zaak Zekeriya Öz, uit de club gezet vanwege ‘achterstallige betalingen’.

Een dag eerder stemden leden juist tégen de uitzetting. Dat besluit kreeg veel kritiek, onder andere vanuit de Turkse regering. Şükür verliet Turkije een maand voor de mislukte staatsgreep en vestigde zich in de Verenigde Staten. Hij is een bekend aanhanger van Fethullah Gülen.

Şükür
Hakan Şükür staat vooral bekend als een van de beste Turkse voetballers ooit. Hij won onder meer de UEFA Cup in 2000 met Galatasaray. In 1997 werd hij de beste aanvaller ter wereld gekozen. In dezelfde periode was Şükür ook drie seizoenen lang Turks topscorer en in 2000 zelfs in heel Europa. Geen Turkse voetballer scoorde vaker en in 2002 brak hij het wereldrecord ‘snelste doelpunt op een WK’. Hij scoorde 11 seconden na de aftrap tegen gastland Zuid-Korea.

Politieke carrière
In 2008 maakte hij bekend te stoppen met voetbal. Hij ging de zakenwereld in en werd voetbalanalist in sportprogramma’s. In 2011 werd hij parlementariër voor de AK Partij. Nadat Gülen ruzie kreeg met Erdogan in 2013, stapte Şükür uit de partij en ging verder als eenmansfractie. Later werd hij niet herkozen.

  • Loading...