Geen sprake van verbod YouTube en Facebook in Turkije

Er is geen sprake van een mogelijk verbod op YouTube en Facebook in Turkije. Dat heeft president Abdullah Gül vrijdag gezegd.
Turks.nl Redactie

Erdogan zei donderdagavond tijdens een interview dat hij “de nodige stappen zal zetten” om ‘immorele acties’ van ‘bepaalde organisaties’ tegen te gaan, waaronder stappen tegen social mediakanalen als YouTube en Facebook. Mogelijk wijst hij met ‘organisaties’ naar de Gülenbeweging.

Sinds het conflict tussen de regering en de beweging lekken er dagelijks geluidsopnames, telefoonafluisteringen en foto/videobeelden op het internet, om zo druk te zetten op de regering. Beweerd wordt dat er ook druk wordt gezet op politici door dreigingen met sekstapes. Eerder moest Deniz Baykal, leider van de oppositiepartij CHP opstappen na het uitlekken van een sekstape. Ook de nationalistische oppositiepartij MHP had er last van: Meerdere bestuurders moesten opstappen.

“Turkije is een democratische rechtstaat. Er kunnen maatregelen genomen worden tegen websites wanneer er een aanval is op privelevens van mensen. Wat in het echte leven strafbaar is, is ook strafbaar op het internet. Dit verschilt niet van de maatregelen in de rest van de wereld.” voegt Gül er aan toe.

Eerder was YouTube meerdere jaren afgesloten wegens video’s die Atatürk beledigen, wat volgens de Turkse wetten niet mocht. De afsluiting kwam toen na aanklacht van de CHP. Google en Facebook dreigden eerder afgesloten te worden omdat zij geen belasting betaalden voor activiteiten in Turkije.

© Turks.nl