Geheim Turks-Israëlisch overleg in Europa

Door | Algemeen

, zegt het ministerie van buitenlandse zaken in Ankara.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu had woensdag in Brussel een ontmoeting met de Israëlische minister van industrie Binyamin Ben-Eliezer. Het was het eerste contact tussen Turkse en Israëlische regeringsfunctionarissen sinds de Israëlische aanval op een scheepskonvooi naar Gaza, waarbij acht Turken en een Amerikaan van Turkse afkomst werden gedood.

De bekendwording van het overleg wekte de woede van de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, die zei niet op de hoogte te zijn geweest van het onderhoud. Hij verweet premier Benjamin Netanyahu dat het overleg ‘een ernstige vertrouwensbreuk’ tussen hen heeft veroorzaakt. Door zijn botte retoriek zorgt Lieberman voor verdeeldheid in eigen land en woede in het buitenland en hij lijkt om die reden door Netanyahu te zijn gepasseerd.

Het kantoor van de premier liet weten dat het initiatief voor de ontmoeting bij de Turkse regering lag en dat het een ‘niet officiële’ aangelegenheid betrof. Dat Lieberman niet op de hoogte was gesteld zou een ‘technische reden’ hebben.

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken zei echter dat het initiatief voor het gesprek was uitgegaan van Israël. Volgens een woordvoerder herhaalde Davutoglu de eis dat Israël verontschuldigingen aanbiedt voor de aanval, compensatie biedt aan de slachtoffers en nabestaanden, instemt met een internationaal onderzoek en de blokkade van Gaza opheft.

Na de commandoraid van 31 mei trok Turkije zijn ambassadeur terug uit Israël.

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...

Megan Fox rookt shisha met haar moeder in Istanbul

De wereldberoemde actrice Megan Fox is in Turkije voor de...

Nesrin Cavadzade bevestigt berichten over La Casa De Papel

Er is een zeer grote kans dat de populaire serie La Casa De...

Montenegro biedt Burak Özçivit staatsburgerschap aan

De voorzitter van de Montegrijnse Hoge Raad heeft de...