Geheime gesprekken Israël en Turkije over Gazavloot

Hooggeplaatste Israëlische en Turkse regeringsmedewerkers hebben de afgelopen tijd geheime gesprekken gevoerd in een poging de ruzie tussen de twee landen over de Gazavloot op te lossen.
Turks.nl Redactie

Dat meldt elsevier.nl
De relatie tussen Israël en Turkije is gespannen sinds een schip met hulpgoederen voor de Gazastrook vorig jaar de confrontatie zocht met de marine van de Joodse staat. Bij schermutselingen kwamen negen Turken om het leven.

De Israëlische krant Ha’aretz schrijft dinsdag dat bronnen binnen het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken en een Amerikaanse functionaris hebben bevestigd dat er geheime gesprekken zijn gevoerd om de relatie weer te verbeteren.

Medewerking
Een medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Turkse topdiplomaat Feridun Sinirlioglu hebben verschillende keren met elkaar gepraat. De twee werkten samen in de VN-commissie die het incident voor de kust van Gaza onderzocht.

Ook Amerika zou hebben gesproken met Turkije, voornamelijk om het land ervan te weerhouden medewerking te verlenen aan een tweede ‘Gazavloot’.

Liederen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei afgelopen zaterdag dat ze tevreden is met het feit dat de Turkse ‘humanitaire organisatie’ IHH dit keer niet zal meewerken aan de provocatieve actie.

Niet lang na de confrontatie tussen Israël en de Gaza-activisten begin juni vorig jaar, bleek dat minstens drie van de omgekomen activisten wilden sterven als martelaar. Verder werden er aan boord antisemitische liederen gezongen.

  • Loading...