Turkse stad hangt gigantische Turkmeense vlag op

Turks.nl Redactie

De Turkse gemeente Mersin heeft gigantische vlaggen opgehangen voor het gemeentegebouw. Dat meldt het staatspersbureau Anadolu Agency.

De vlag van de Iraakse Turken werd naast de Turkse vlag en een portret van Atatürk gehesen. Het is gehesen vanwege een evenement in Ankara op zondag om solidariteit te tonen met de Iraakse Turken.

Tekst gaat verder onder de video.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Al Bayrağımızın yanına Türkmeneli'ne destek için Gökbayrak asıldı.

Posted by Genç Atsızlar on Friday, October 6, 2017

Daarmee willen ze de Turken in het noorden van Irak een hart onder de riem steken. In het noorden van Irak heeft de Koerdische Autome Regio namelijk een onafhankelijkheidsreferendum gehouden om zich onafhankelijk te verklaren van de federale regering in Bagdad.

Iraakse Turken, of Iraakse Turkmenen, zijn daar echter het slachtoffer van. Onder andere in Kirkuk, waar er veel Turkmenen wonen, is de kans op een nieuwe burgeroorlog groot.

”Kirkuk was meer dan 1000 jaar een Turkse stad. Daarom steunen we deze campagne door heel Turkije en met onze gemeenschap op deze manier. De grote vlag van de Turkse republiek en de onafhankelijkheidsvlag van Kirkuk zullen tezamen wapperen voor het gemeentegebouw”, zegt Burhanetti Kocamaz, burgemeester van Mersin.

”Wij geloven dat Kirkuk een Turkse stad is en zal blijven. Het zijn niet alleen 5 duizend mensen, maar de hele Turkse wereld staat achter de Turken in Kirkuk.”

Referendum

Eind september werd er in de Koerdische Autonome Regio een onafhankelijkheidsreferendum gehouden. Irak accepteert het referendum niet en heeft zelfs verklaard klaar te zijn voor militair ingrijpen.

Kirkuk (een multiculturele stad) valt officieel gezien onder federaal Iraaks bestuur, maar sinds de oorlog tegen IS hebben de Koerden het er voor het zeggen. De gouverneur van Kirkuk werd ontslagen door de Iraakse premier, maar daar geeft de gouverneur geen gehoor aan. Hij erkent het ontslag namelijk niet.

Iraaks-Turkmenen

Turkmenen in Irak zijn na de Arabieren en de Koerden de grootste bevolkingsgroep in Irak. Tot midden 20e eeuw werden ze Iraakse Turken genoemd, maar sinds de onafhankelijkheid van het land worden ze Iraakse Turkmenen genoemd. Geschat wordt dat er zo’n 3 miljoen Turken leven in Irak.