Gemeente Igdir plaatst Armeense tekst op welkomstbord

Turks.nl Redactie

In Igdir heeft de pro-Koerdische HDP gemeente de welkomstpoort voor het district Tuzluca aangepast.

Het opmerkelijke hieraan is ten eerste dat niet de officiële taal centraal staat, maar het Koerdisch. Wat nog opmerkelijker is, is dat je ook in het Armeens wordt welkom geheten en gedag wordt gezegd. Bij het welkomstbord staat het Koerdisch centraal en worden ”welkom” in het Turks en Engels opzij gezet als ”vreemde talen”. Onder het Koerdisch staat ook een Armeense tekst.

Bij het zeggen van gedag staat weer het Koerdisch centraal, ditmaal bovenaan. Daaronder staan Turks en Engels naast elkaar, waaronder op haar beurt, het Armeens komt.

Een HDP-bestuurslid uit Tuzluca legde uit waarom er andere talen buiten de officiële taal, het Turks, worden toegevoegd aan het welkomstbord. Het Koerdisch is een taal die veel plaatselijke burgers spreken, het Engels is de lingua franca en het Armeens staat erbij, omdat hier vroeger ook Armenen hebben gewoond en omdat wij grenzen aan Armenië.

Opmerkelijk is dat er nauwelijks Armenen zijn in Igdir. Noch tijdelijk, noch vast, laat staan dat mensen de Armeense tekst kunnen lezen. Verder grenzen ook Iran en Azerbeidzjan aan Igdir. De handel in Igdir hangt vooral af van de handel met deze twee landen. Met Armenië wordt er niet gehandeld, omdat de grenzen zijn gesloten en de plaatselijke bevolking hen als vijanden ziet gezien de geschiedenis. Er heeft namelijk een harde oorlog gewoed in de regio tussen de Turken en Armenen rond 1915. Toch vertikt de gemeente een tekst in het Perzisch te plaatsen of in het Azeri, tevens de etniciteit van vroeger de meerderheid, nu de grootste minderheid van de plaatselijke bevolking. Dit, terwijl er constant Iranezen en Azerbeidzjanen in de stad zijn voor onder andere toerisme en handel.

Hoewel HDP altijd heeft beweerd niet pro-Koerdisch te zijn en alle volkeren te vertegenwoordigen, komt het vaak voor dat Koerdisch nationalisme een hoge plaats heeft binnen de partij, nadat Demirtas en zijn achterban naar de partij overstapten.