Gemeente sloopt oudste Ottomaanse kazerne

De gemeente Kasımpaşa in Istanbul trekt veel kritiek nadat bekend werd dat een Ottomaanse kazerne met de grond gelijk is gemaakt.
Turks.nl Redactie

Het gaat om de ‘Kalyoncular Kışlası’ dat beschouwd werd als de eerste moderne Ottomaanse kazerne. Het werd gebouwd in 1782. In 2012 werd bepaald dat het gebouw gerestaureerd moest worden. Nu is het volledig gesloopt.

Er gaat een gerucht dat het monument vervangen wordt door een winkelcentrum, terwijl de Turkse architectenkamer heeft geadviseerd om dit soort monumentale gebouwen te gebruiken als museum of centrum voor culturele activiteiten. “Dat moest gebeuren middels een restauratie zonder sloop. Wanneer je zo’n gebouw volledig sloopt en opnieuw bouwt, verlies je de historische en architecturele waarde,” reageert Eyup Muhcu, voorzitter van de architectenkamer in Arkitera.

Het gebouw werd tot nu toe vijf keer gerestaureerd. De nieuwe restauratie zou zo’n 8 miljoen Turkse lira kosten. Volgens architecten en historici was het een goed voorbeeld van unieke Ottomaanse architectuur, wat nu verloren is gegaan.

Before:

bg_cezairliGaziHasanPasa-687x448.jpg

kisla-kasimpasa-01.jpg

After:

kisla-kasimpasa-02.jpg

  • Loading...