Gerepareerd Hercules-beeld tentoongesteld

Na ruim twintig jaar van onderhandelingen is het sinds zondag eindelijk weer in zijn geheel in het Turkse Antalya te zien: Het beeld van de Vermoeide Herakles.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Het bovenstuk van het beeld keerde eerder deze maand terug uit de Verenigde Staten, waar het in het Boston Museum of Fine Arts tentoongesteld werd.

Op het 1900 jaar oude marmeren beeld staat de vermoeide Griekse halfgod Hercules leunend afgebeeld. De bovenkant was gedeeld eigendom van het museum in Boston en een New Yorks verzamelaarsechtpaar. Het onderste deel stond vergezeld van foto’s en artikelen over het geroofde stuk in het Antalya Museum.

Turkse functionarissen brachten al in 1992 een mal van de onderkant naar Boston om te laten zien dat de twee delen op elkaar hoorden. Ze zeiden dat de helft van het anderhalve meter hoge beeld in 1980 werd gestolen bij opgravingen in Perge, ten noordoosten van het vakantieoord Antalya.

Het Amerikaanse museum verwierf het werk een jaar na de roof van een Duitse kunsthandelaar. Pas in 1990, toen het beeld stond opgesteld bij een tentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art in New York, ontdekte een wetenschapper dat het wellicht de bovenkant was van het Turkse beeld.

Turkije probeert de smokkel van archeologische vondsten aan te pakken. Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zijn regering sinds 2002 al vierduizend gesmokkelde voorwerpen met succes teruggeëist. 

Novum/AP 

  • Loading...