Grens Afrin-Kilis volledig veroverd, speciale politie-eenheden gaan grens over

Turks.nl Redactie

Het Turkse leger heeft dinsdag in samenwerking met milities van het Vrije Syrische Leger de grens aan de Syrische kant met Kilis veroverd op de YPG. Speciale eenheden van de politie en de gendarmerie zijn daarop de grens overgestoken naar Afrin.

Dinsdag werd het dorp Dayr Savvan veroverd op YPG. Dat dorp was het laatste dorp aan de grens met de provincie Kilis dat in handen was van de YPG.

Aan de grens met Hatay zijn kleine gebieden nog in handen van YPG, maar YPG is weggejaagd uit het overgrote deel van het grensgebied van Afrin met Turkije. Dit is de huidige situatie in Afrin, iets meer dan een maand na het begin van operatie Olijftak.

Tot nu toe zijn 89 punten veroverd in Afrin, waaronder 61 dorpen, 6 nederzettingen kleiner dan dorpen, een militaire basis van YPG/PKK en 20 strategische bergen en heuvels.

Dinsdag gingen speciale eenheden van de Turkse politie en gendarmerie de grens over naar Afrin.

Bewoners langs de grens met Syrië gingen feestelijk de straat op als steunbetuiging aan de militairen.

Enkele ouderen werden erg emotioneel.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS-terroristen.

Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.