Griekse minister tegen Turkse oppositieleider: “Kom dan..!”

Turks.nl Redactie

De Griekse minister van Defensie gebruikte harde woorden tegen de Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu.

De oppositieleider sprak zich namelijk uit tegen de Griekse bezetting van enkele eilanden in de Egeïsche Zee.

CHP-parlementariër Engin Altay liet dat bij een toespraak in het Turkse parlement. ”Griekenland zegt dat 18 eilanden in de Egeïsche Zee, waarvan de status nog niet is bepaald, tot hun toebehoren, tegen de internationale afspraken in. Tegen ons zeiden ze zelfs: ‘Kom het maar halen’. Wij reageren op Panos Kammenos (Griekse minister van Defensie) met de woorden van de grote Atatürk tijdens de bezetting van Istanbul: ‘Zij zullen gaan zoals zij zijn gekomen”’, aldus de parlementariër.

Cyprus

Voor de Turkse vredesmissie in Cyprus dreigden Turkse Cyprioten uitgemoord te worden door EOKA-militanten, een ultranationalistische Griekse beweging. Die militanten schreven voor de inval van het Turkse leger ‘Als je moedig bent, kom je het halen’ op een politiebureau in het Turks als reactie op dreigementen van Turkse politici.

Op 20 juli 1974 werden de EOKA-militanten uitgeschakeld bij de vredesmissie van het Turkse leger op het eiland. Op de muur werd geschreven: ‘Je had gezegd dat als ik moedig ben, het moest komen halen. IK BEN MOEDIG, BEN GEKOMEN EN HEB HET GEHAALD’.

Op 15 november 1983 werd de Turkse Republiek Noord-Cyprus onafhankelijk in het noorden van Cyprus.