Grijze Wolven woedend op standbeeld handgebaar Erdoğan

Turks.nl Redactie

In Düzce, een kleine provincie nabij Istanbul, heeft de gemeente een ‘rabia’-standbeeld geplaatst midden op een plein. De lokale Grijze Wolven gingen daarop woedend de straat op.

Volgens burgemeester Mehmet Keleş staat het handgebaar voor ‘de eenheid van het Turkse volk’. We hebben symbolen nodig om duidelijk te maken dat er in dit land geen militaire coups meer zullen worden gepleegd. Eén daarvan is het ‘rabia’-symbool, dat staat voor één land, één vlag, één volk en één natie”, aldus Keleş. Voorheen stond er een standbeeld van Atatürk, de stichter van de republiek Turkije.

De Grijze Wolven zijn niet blij met het standbeeld.

Nationalisten gingen de straat op een gooiden een vlag van de nationalistische jeugdbeweging op het standbeeld. De voorzitter van de lokale afdeling zei er alles aan te doen om het standbeeld weg te krijgen. Volgens hem verdeelt het standbeeld de bevolking.

“Als je een handgebaar wilt zetten van het Turks volk is dat een grijze wolf, of een tweekoppige adelaar”, aldus de voorzitter.

Rabia

Het ‘rabia’-handgebaar werd geïmporteerd naar Turkije door de regerende AKP vanuit Egypte. Daar gebruikt de moslimbroederschap van de afgezette president Morsi het gebaar. Sinds de staatsgreep aldaar, gebruiken AKP-supporters het handgebaar in solidariteit met de moslimbroederschap in Egypte.

Volgens hen staat het handgebaar voor  één land, één vlag, één volk en één natie.

  • Loading...