Twijfels over authenticiteit IS-executievideo

Turks.nl Redactie

Turken betwijfelen of de beelden, waarop te zien is dat twee Turkse militairen levend worden verbrand, betrouwbaar zijn.

Uit eerste onderzoek blijkt dat de mannen sinds 2015 al ‘in handen’ zijn van de IS en dat het niet gaat om de twee militairen die in november werden ontvoerd.

Fethi Şahin

Volgens de krant Aydinlik is Fethi Şahin, één van de slachtoffers, geen lid van de Turkse Strijdkrachten. Drie jaar geleden zou hij zijn dienstplicht hebben afgerond en vervolgens zijn gereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij de terroristische IS.  Zijn familie heeft hem zelfs opgegeven als vermist.

Op het Facebook-profiel van Fethi is duidelijk te zien dat hij opkomt voor de extremistische terreurorganisatie. Zo deelt hij vaak afbeeldingen met IS-propaganda en zei zelfs commandant te willen zijn voor de IS. (Lees verder onder de afbeelding).

whatsapp-image-2016-12-23-at-07-46-46

Sefter Taş

Het tweede slachtoffer, Sefter Tas, werd vermist sinds september 2015. Volgens berichten in de Turkse media raakte hij net over de grens tussen Turkije en Syrië gewond toen hij smokkelaars aan het weren was. Hij werd in een pickup meegenomen door IS-terroristen. De IS zou 300 terroristen in ruil willen hebben van Turkije, wat door de Turkse overheid werd geweigerd. In een interview in november in een Turkse IS-glossy klaagde hij over dat de overheid geen poging heeft gedaan om hem te redden. Ook riep hij Koerdische leiders, waaronder PKK-oprichter Abdullah Öcalan, op om hem te redden.

Lees hier het interview:

1

2

3