Gül: Europese Unie heeft geen visie op toetreding Turkije

Europa mist een eenduidige visie op eventueel EU-lidmaatschap van Turkije.

Dat zegt de Turkse president Abdullah Gül zaterdag in interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Dat meldt elsevier.nl.

Volgens Gül heeft Turkije een aantal kwesties waaraan gewerkt moet worden, maar is de traagheid van de onderhandelingen de schuld van Europa.

Gebrek
‘De belangrijkste reden is een gebrek aan visie en strategisch denken door Europese politici en intellectuelen,’ zegt Gül.

De president reageerde daarmee op uitspraken van Bernard Kouchner, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. Die stelde dat de onderhandelingen stroef verlopen omdat Turkije te weinig hervormingen doorvoert.

Rechters
Vorige maand stemde Turkije in een omstreden pakket van grondwetswijzigingen die het land democratischer moeten maken. Met de nieuwe wetten wordt de macht van het leger en rechters ingeperkt.

Critici zien hierin een verkapte poging van de islamitische premier Recep Tayyip Erdogan het land verder te islamiseren. De grondwetswijziging was echter een van de eisen van de EU om lidmaatschap van Turkije mogelijk te maken.