Gülen-officier vlucht naar Armenië

Oud-officier van justitie Zekeriya Öz is gevlucht naar Armenië nadat de rechtbank een arrestatiebevel uitvaardigde.
Turks.nl Redactie

Hij vluchtte eerst naar Georgië, omdat de grens met Armenië gesloten is. Armenië zal Öz hoogstwaarschijnlijk niet uitleveren, vanwege de slechte relatie met Turkije. Desondanks zijn de autoriteiten van plan Öz terug te halen via Interpol.

Öz wordt beschuldigd van het ‘omverwerpen van de regering’ en het ‘stichten van een criminele organisatie.’ Hij staat bekend als de Officier van Justitie van de Gülenbeweging. Jarenlang werden onder zijn leiding vele tegenstanders van Gülen aangeklaagd en zelfs opgesloten.

Hij was de leidende figuur in de Ergenekon-zaak, waar hij een groep ultranationalistische seculieren vervolgde voor het plegen van een staatsgreep tegen de islamitische AKP. Uiteindelijk blijkt dat veel bewijsmateriaal was gemanipuleerd en zelfs was verzonnen, om zo veel tegenstanders van Fethullah Gülen een kop kleiner te maken. De meeste verdachten zijn uiteindelijk vrijgesproken.

Verder was hij ook verantwoordelijk van het leiden van het 17-25 december corruptieschandaal-onderzoek. Dit was een onderzoek tegen enkele ministers van de regerende AKP. Deze ministers zijn uiteindelijk nooit vervolgd. De corruptiezaak kwam vlak nadat de banden tussen de AKP en de Gülenbeweging definitief waren verslechterd.

Öz werd door de AKP beschuldigd van het onderdeel zijn van de ‘parallelle staat’ van Fethullah Gülen en zijn ‘cemaat-beweging.’ Hierop werd hij ontheven uit zijn functie en werd er een onderzoek gestart tegen hem.