Gülenbeweging op Turkse terreurlijst

Door | Algemeen

De Gülenbweging stond sinds jaren bekend als een zeer invloedrijke organisatie in Turkije. Onder de macht van de AK Partij wist de organisatie verder terrein te winnen binnen het rechtsssteem en het politieapparaat van Turkije. 

Met deze macht wist de Gülenbweging honderden tegenstanders weg te ruimen door ze met valse beschuldigingen op te sluiten. Bekende zaken zijn onder andere de Ergenekon en Balyoz, waarin vele honderden legerofficieren, politici en zelfs journalisten werden berecht. 

In 2013 ontstond er een conflict tussen de oud-bondgenoten AK Partij en de Gülenbeweging. De overheid wilde de macht van de beweging inperken door de privéscholen van de Gülenisten te sluiten. De scholen waren een bron van inkomsten en aanhang voor de beweging. Het besluit stuitte op een offensief van de Gülenbeweging waarop de overheid besloot alle macht van Fethullah Gülen in Turkije met de grond gelijk te maken.

“We hebben bepaald dat de beweging van Gülen een illegale, terroristische organisatie is” zijn de woorden van de president. Het komt nu op dezelfde lijst te staan als de PKK en de IS. Dit zorgt ervoor dat de aanhangers van de beweging effectiever aangepakt kunnen worden.

Bekende acteur Diriliş ‘Ertuğrul’ komt om bij ongeluk

De bekende acteur Arda Öziri (39) is omgekomen bij een...

5 tips om de Ramadan door te komen

Ramadan tijdens de zomertijd is altijd nét wat moeilijker...

Turkse rappers woedend en komen in actie: #FreeEzhel

Donderdag werd bekend dat de bekende rapper Ezhel is...

Rapper Ezhel opgepakt en naar gevangenis gestuurd

De bekende rapper Ezhel (echte naam Sercan Ipekçioğlu) is...