Hevige strijd om naam Euraziëtunnel

Turks.nl Redactie

De eerste autotunnel tussen Europa en Azië wordt over twee weken geopend. Het Ministerie van Infrastructuur besloot om de naam te laten kiezen door het volk. Een online enquete werd geopend, waarin een naam kon worden voorgesteld.

De strijd om de naam van de Euraziëtunnel gaat er hard aan toe. De steeds meer toenemende verdeling in het land wordt er ook duidelijker op. De achterbannen van de drie grootste partijen van Turkije willen elk de naam van hun symbolische leider aan de tunnel schenken.

Dat gaat natuurlijk gepaard met hevige beledigingen aan het adres van belangrijke symbolische namen uit de Turkse geschiedenis.

Volgens de meeste media zijn de namen Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van modern Turkije, en Sultan Abdülhamid Han, een Ottomaanse sultan, de grootste kanshebbers. Volgens hürriyet.com.tr maakt Alparslan Türkeş, stichter van de nationalistische MHP, ook een behoorlijke kans.

Fanatieke Kemalisten, vooral aanhangers van de oppositiepartij CHP, en conservatieve Islamisten, vooral aanhangers van de regerende AKP, voeren een enorme campagne op sociale media om de naam van ‘hun leider’ te schenken aan de tunnel.

Wat vind jij? Zou de tunnel naar Atatürk, Abdülhamid of Türkeş moeten worden vernoemd? Of zou de tunnel gewoon de Euraziëtunnel moeten heten?

Klik hier om je stem uit te brengen.

  • Loading...