Historisch akkoord Turkije – Rusland – Iran over Syrië

Turks.nl Redactie

De drie landen met de grootste betrokkenheid in het conflict in Syrië hebben een akkoord bereikt voor een vredesplan in Syrië.

De ministers voor buitenlandse zaken van Rusland, Iran en Turkije hebben hun handtekening gezet onder een akkoord om het proces voor blijvende vrede in Syrië te versnellen. De drie ministers hebben dat in een persbijeenkomst bekendgemaakt.

Dit zijn de hoofdpunten van het akkoord:

  • Conform resolutie 2254 van het VN-veiligheidsraad zullen Rusland, Iran en Turkije de rebellen en het Assad-regime om de tafel brengen om de oorlog te beëindigen. Volgens de landen kan het conflict niet met wapens worden opgelost.
  • De drie landen gaan samen vechten tegen extremistische terreurgroepen als de IS en Al Nusra. Ook moeten groeperingen als Hezbollah zich terugtrekken uit Syrië.
  • De prioriteit ligt in het eindigen van het conflict en het bestrijden van terrorisme in Syrië en niet in het vervangen van het Assad-regime.
  • Het mag niet toegelaten worden dat groepen als de PYD, de PKK-gelieerde terroristische organisatie in Noord-Syrië, een etnische zuivering uitvoeren of zelfbestuur krijgen.
  • De landen vinden dat Syrië niet verdeeld mag worden.
  • De vredesgesprekken vinden mogelijk plaats in Kazachstan.

Moordaanslag

De gesprekken tussen de landen begon na een korte herdenking van de Russische ambassadeur in Ankara, die bij een moordaanslag om het leven kwam. Na de aanslag was het een vraagteken of de gesprekken door zouden gaan, maar zowel Rusland en Turkije waren het ermee eens dat de aanval juist gericht is op de vriendschap tussen de landen.

Tragikomisch

Het Azerbeidzjaanse zender MeydanTV merkte op dat de Iraanse bodyguard de Turkse bodyguard constant in de gaten hield.

img_0860

Waarschijnlijk vertrouwde de Iraanse bodyguard de Turken niet, omdat de moordaanslag op de Russische ambassadeur gepleegd was door een Turkse politieagent.

Het is geen geheim dat er nog talloze infiltranten binnen de Turkse overheid zijn met een dubbele agenda, voornamelijk leden van de FETÖ-beweging.