Turks.nl

Hoge straffen voor officiers om couppoging

Persbureau Anatolia

[caption id="attachment_2016" align="alignnone" width="609"]Persbureau AnatoliaSilivri, de plaats van de rechtszaak.[/caption]De rechtbank in Istanbul heeft de hoogst mogelijke straffen gegeven aan de (ex-)legerofficiers die hadden samengezworen om de Turkse regering omver te werpen met een militaire staatsgreep.

365 verdachten, waarvan meer dan 100 generalen en admiralen werden berecht. De nummer 1 van de Balyoz(mokerhamer) -zaak Cetin Dogan kreeg levenslang, samen met topgeneralen Halil Ibrahim Firtina en Ozden Ornek. De straf van deze 3 hoofdverdachten werd verlaagd naar 20 jaar celstraf wegens “mislukte” poging tot staatsgreep.

9 verdachten, waaronder luitenant-generaal Engin Alan kregen een straf van 18 jaar. Alan werd in 2011 gekozen als parlementarier voor de MHP, maar werd toen niet vrijgelaten door de rechtbank. Dursun Cicek, die verdacht werd omdat zijn handtekening stond onder de documenten kreeg samen met 3 anderen 16 jaar celstraf.

De verdachten konden meer strafverlaging krijgen voor ‘goed gedrag’, maar deze mogelijkheid werd uitgesloten omdat zij bij vele zittingen problemen veroorzaakten. 330 verdachten kregen een straf, 34 werden vrijgesproken. 1 verdachte zal later worden berecht omdat hij nog niet is verhoord.

De 365 verdachten, waaronder hoge legerofficiers en generaals zouden een plan hebben gemaakt, wat uiteindelijk er voor moest zorgen dat het Turkse leger een coup pleegt. Zo zouden grote moskeeën moeten worden gebombardeerd, en een Turkse gevechtsvliegtuig opzettelijk worden neergehaald om voor een crisis te zorgen met buurland Griekenland.

De zaak was begonnen in 2010 nadat de Turkse krant Taraf een document had gepubliceerd waar de plannen waren beschreven. Het document, genaamd ‘operatie mokerhamer (balyoz)’ was ondertekend door enkele generaals. Er ontstond veel ophef toen hoge (ex-)militairen werden gearresteerd door de politie omdat dit voorheen ongebruikelijk was. Het Turkse leger had een hoge en onaantastbare positie in Turkije.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl