Honderden Oeigoerse vluchtelingen in Turkije melden aan om mee te vechten in Operatie Olijftak

Turks.nl Redactie
Total
933
Shares

Oeigoerse vluchtelingen uit Xinjiang, China, ook wel bekend als Oost-Turkestan, melden zich in Turkije massaal aan voor het leger.

Zo’n 500 Oeigoeren liepen met vlaggen van Turkije en Oost-Turkestan naar het aanmeldcentrum van het Turkse leger in Zeytinburnu, Istanbul, als steunbetuiging voor Operatie Olijftak, de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië. Hayrullah Efendigil, voorzitter van de Oost-Turkestan vereniging bood de aanmeldingen voor het leger aan.

“We komen uit het vaderland, we hebben Turkije als ons eigen land omarmd. We kunnen ons laatste land, Turkije, niet verliezen. We willen laten weten dat de vluchtelingen uit Oost-Turkestan onvoorwaardelijk klaar staat om het Turkse leger te ondersteunen”, zei de groep in een persverklaring.

2

Oeigoeren

De Oeigoerse Turken vluchten uit China voor de onderdrukking van hun religie en cultuur. Tegenwoordig leven er ruim 20 duizend Oeigoeren in Turkije. Wereldwijd zijn er 25 miljoen Oeigoeren.

3

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan is om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Volgens de Turkse president Erdoğan is Manbij, dat ook onder controle staat van YPG, het volgende doel.

4

 

  • Loading...