Hoofdcommissaris Istanbul ontslagen

Huseyin Capkin, de hoofdcommissaris van de politie van Istanbul, is ontslagen. Dat is donderdag bekendgemaakt.
Turks.nl Redactie

In de afgelopen dagen waren in totaal 29 politieofficieren in Istanbul en Ankara ontslagen. Zo ook 6 adviseurs van Capkin zelf.
 
De officieren en adviseurs werden ontslagen omdat zij hun hoofden niet informeerden over de corruptie-operaties, terwijl zij daartoe verplicht zijn. Het is niet bekendgemaakt waarom Capkin is ontslagen.

Gülen
Analisten beweren dat de Gülenbeweging veel officieren heeft geïnfiltreerd binnen de Turkse politie en het rechtsstelsel. Dat zou het mogelijk maken om mensen die zich verzetten tegen de beweging te vervolgen. Zo waren schrijvers als Nedim Şener, Ahmet Şık en Hanefi Avcı gearresteerd toen zij boeken uitbrachten over de infiltratie van Gülen. Het boek ‘Het leger van de imam’ van Ahmet Şık werd zelfs verboden voordat deze werd uitgebracht.

De operatie begon vlak na het toppunt van de spanningen tussen de regering en Gülen. De regering dreigde de betaalde voorbereidingsscholen te sluiten, wat een grote tegenslag zou zijn tegen de beweging betreft het verkrijgen van aanhang en financiële middelen. Een dag voor de operaties, stapte Ak-Partij parlementarier Hakan Sükür, die bekend staat als pro-Gülen, uit de partij.

Regering
Meerdere bewindspersonen binnen de regering, waaronder vice-premier Bulent Arinc, hebben gezegd achter de operaties te staan die corruptie aanpakken. Maar zij stellen zich vragen over de timing van de operaties. “De verdachten werden 14 maanden lang gevolgd, 6 maanden geleden is de politie gestopt het volgen, maar de operaties zijn nu pas begonnen. Dat is opvallend.” werd er aan toegevoegd.

© Turks.nl