IC’s Turkije: genoeg capaciteit, apparatuur en uitrusting [video]

AvatarTurks.nl Redactie

Journalisten van de Turkse editie van BBC filmden een dag op de Intensive Care-afdeling van één van de grootste ziekenhuizen in Istanbul.

In het ziekenhuis zijn tot nu toe ruim 500 patiënten met COVID-19 opgenomen geweest op de IC. Eén op de drie patiënten overleeft het niet. “We vrezen dat het aantal de komende dagen toeneemt, maar wij kunnen de capaciteit verhogen.” zegt een dokter.

Er zijn genoeg beademingsapparaten en ook is er geen tekort aan uitrusting, zoals mondmaskers, overalls en brillen. “Constant hebben we een voorraad voor minstens 10 dagen,” zegt de hoofdarts  van het ziekenhuis. Zij krijgen genoeg van de overheid, maar ook van mensen die geld of uitrusting doneren.

Vlak nadat de uitbraak officieel een pandemie werd genoemd door de WHO, besloot het bestuur van het ziekenhuis een corona-afdeling in te richten. Ook werden veel medewerkers getraind om voorbereid te zijn op een mogelijke uitbraak. Dat gebeurde lang voordat het virus zich verspreidde in Turkije. Al deze voorbereidingen werpen nu zijn vruchten af. Er zijn geen capaciteitsproblemen of tekorten, aldus de hoofdarts. “Dat zou pas gebeuren bij een explosieve groei waarbij we zo’n 25-30 IC-patiënten per dag krijgen. Daarom moet iedereen thuis blijven,” aldus een dokter.

Bekijk de beelden hier: