IC’s vol in Turkse provincie met laagste vaccinatiegraad

AvatarTurks.nl Redactie

In de provincie met de laagste vaccinatiegraad staat de zorg onder zware druk. Het gaat om de provincie Şanlıurfa, in het zuidoosten van het land.

De verklaring over de zorgcapaciteit komt van Prof. Dr. Mehmet Gülüm, hoofd van de provinciale gezondheidsraad. Volgens hem raakt de vierde golf enkel mensen die niet zijn gevaccineerd. “We kunnen het een pandemie onder ongevaccineerden noemen,” zijn zijn woorden.

De ziekenhuizen in de provincie zijn met rap tempo aan het uitbreiden. “We openen tientallen nieuwe IC units. Dit gaat ten koste van de capaciteit van de reguliere zorg,” waarschuwt hij.

Vaccinatie

Şanlıurfa loopt, samen met andere provincies in de regio, flink achter op gebied van vaccinatie. Daarom is de provincie zwaar getroffen door de vierde golf in het land. Slechts 53% van de inwoners zijn gevaccineerd. Daarmee is het de enige provincie die nog in de ‘rode categorie’ valt in het land. De provincie Mugla loopt voorop met een vaccinatiegraad van liefst 94%, gevolgd door Canakkale (89%) en Edirne (87%). Het gaat om mensen die ten minste één prik hebben gehad.

Andere provincies die het slecht doen zijn Mardin (56%), Gumushane (57%) en Bitlis (57%).