Iedereen steunt Operatie Olijftak: van oppositie tot sportclubs en het buitenland

Turks.nl Redactie
Total
676
Shares

Hoewel internationaal er weinig steun is voor de Turkse operatie in Afrin, zijn de Turken eensgezind. De Turkse oppositie, die bijna altijd lijnrecht staat tegenover de beslissingen van de regering, staat achter ‘Operatie Olijftak’. Ook sportclubs lieten van zich horen en vanuit het buitenland was er steun.

Een prominent parlementslid van de oppositiepartij CHP tweette: ‘Ik wens de heldhaftige militairen die naar Afrin gaan veel succes, onze enige wens is dat ze zonder verliezen terugkeren.’

Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu sprak zijn steun uit voor de operatie vanuit een evenement in Duitsland.

Ook de leider van de islamistisch-conservatieve Saadet Partij, die fel tegenstander is van de regering, steunt de operatie.

De steuntweet van de socialistisch-nationalistische Vatan Partij:

De grootste liberale partij van Turkije liet ook van zich horen: ‘Buitenlandspolitiek is een nationale zaak. Wij zijn hier al ons hele bestaan van op de hoogte. Daarom bekritiseren wij de operatie Afrin niet, maar de buitenlandse politiek AK Partij.’

Zo’n beetje de enige partij die zich uitsprak tegen de operatie is HDP, door velen gezien als de politieke tak van de PKK. Dat uitgerekend de politieke tak van de terreurbeweging die wordt aangevallen, tegenstander is van de operatie, is dan ook niet verrassend.

Sportclubs

Dat politiek Turkije van zich liet horen, is vanzelfsprekend. Maar ook de Turkse sportwereld sprak zich uit voor de militaire operatie.

Het begon allemaal met deze actie van Fenerbahçe, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Göztepe, die uiteindelijk met 2-1 gewonnen werd:

Binnen korte tijd deelden de grootste sportclubs van het land een steunbetuiging aan de operatie.

Buitenland

Vanuit het buitenland kwam ook steun voor de operatie. De premier van de Turkse Republiek Noord-Cyprus liet weten achter Turkije te staan en te hopen dat de operatie succesvol zal verlopen.

  • Loading...