‘Imam’ veroordeeld tot 2,5 jaar om beledigen Atatürk

Door | Algemeen

Hasan Akar is veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf vanwege ‘het beledigen van het gedachtegoed van Atatürk’ en ‘het volk aanzetten tot haat en vijandigheid.’

Akar meldde zich 40 dagen na de uitlatingen over de stichter van de republiek Turkije bij de politie. Voor het beledigen van het gedachtegoed van Atatürk kreeg Akar 1,5 jaar gevangenisstraf, terwijl het ‘het volk aanzetten tot haat en vijandigheid’ hem er een jaar bij bezorgde.

Beledigingen

Akar zorgde voor veel ophef in Turkije, nadat een toespraak van hem over Atatürk, de stichter van de republiek Turkije, op social media terechtkwam.

In de video spreekt Akar over Atatürk als ‘de in 1938 doodgevallen bastaardzoon’ en beweerde dat er officiële documenten zijn die bewijzen dat de moeder van Atatürk in een hoerenhuis werkte.

Over de beledigingen zei hij: ”Maak jullie geen zorgen. Ik heb mijn straf in ’98 al betaald.” Daarnaast beweerde hij dat de vader van Atatürk, Ali Rıza efendi, Abdüş werd genoemd. Oftewel, de vader van Atatürk zou een homoseksueel zijn.

Atatürk beledigen is strafbaar

Het beledigen van Atatürk is sinds 31 juli 1951 strafbaar gesteld door de islamitisch-conservatieve regering onder Adnan Menderes, die enkelen jaren werd opgehangen na een militaire staatsgreep.

Deze wet zorgde ervoor dat in 2007 YouTube ontoegankelijk werd in het land. YouTube weigerde namelijk een beledigend filmpje over Atatürk te verwijderen. Daarop blokkeerde de overheid de website.

Op het beledigen van Atatürk, oftewel het gedachtegoed van Atatürk, staat een gevangenisstraf van 3 jaar. Deze straf kan vermeerderd worden, als het niet de eerste keer is.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...