In 2015 was slechts 1 Turkse provincie moordvrij

In een rapport over wapengeweld in Turkije staan zorgwekkende cijfers.
Turks.nl Redactie

In Turkije kwamen 2.175 gewapende incidenten in het nieuws in 2015. In deze incidenten vonden 1.951 Turken de dood en vielen er 1.286 gewonden, waarvaan een deel zwaargewond. Hoeveel van deze gewonden uiteindelijk overleden zijn, is onduidelijk.

Dat betekent dat er in 2015 in Turkije dagelijks ten minste 5 mensen werden vermoord. Niet rooskleurig dus, tenzij je in het conservatieve Bayburt hebt gewoond afgelopen jaar. Die provincie mag de eer opstrijken als provincie waar geen enkele moord werd gepleegd in 2015.

Istanbul
Als we kijken naar de wapengeweldskaart, staat de marmararegio op nummer 1 met 225 incidenten. Dat komt doordat de megastad Istanboel onder dat gebied valt.

Samsun
De titel van de meest strijdlustige provincie langs de Zwarte Zee is niet Trabzon, maar Samsun met 106 gewapende incidenten. Samsun kwam afgelopen jaar in het nieuws door onder andere een scherpschutter, die willekeurig op mensen schoot in een alledaagse buurt. De inwoners van Samsun zouden bij de kleinste problemen al naar een wapen grijpen. Redenen voor wapenincidenten zijn onder andere dat iemand lelijk werd aangekeken of er niet uitzag. Met 35 gewapende incidenten staat Trabzon op nummer twee in de Zwarte Zee regio.

Adana
Natuurlijk ontbreekt de populaire provincie Adana niet. Met 118 gewapende incidenten is het de gewelddadigste provincie van het Middellandse Zeegebied.

Zuidoost Anatolië
In het zuidoosten van Turkije is Gaziantep met 87 gewapende incidenten de lijsttrekker. Nummer twee is Şanlıurfa met 45 incidenten en Diyarbakır staat op nummer 3, met 45 gewapende incidenten.

Turkije staat op de 14e plek op de lijst van gewapende incidenten tussen 178 landen.

  • Loading...