Inval en aanhoudingen bij Gülenmedia

De Turkse politie arresteert 25 mensen die worden verdacht van lidmaatschap van een ‘illegale organsatie’.
Turks.nl Redactie

Het gaat om onder andere de hoofdredacteur van Zaman, een krant van de Gülenbeweging, samen met andere redacteurs. Ook zijn meerdere politieagenten aangehouden.

Zij zouden samen betrokken zijn bij het afluisteren van toenmalig premier Recep Tayyip Erdogan in 2013, samen met ministers en familieleden van de huidige president. Veel telefoongesprekken en geluidstapes van geheime bijeenkomsten werden gepubliceerd op en na 17 december 2013, de dag dat de corruptieoperatie tegen regering Erdogan begon. Erdogan noemde het een ‘couppoging’ en zwoer de Gülenisten te verwijderen uit de overheid. Hij sprak van een ‘parallel state’.

Zaman en de Gülenbeweging waren voorheen pro-Erdoğan, totdat de twee partijen de banden verbraken na een stap van de overheid om peperdure betaalde bijlessen te verbieden. Een derde van de scholen werden beheerd door de Gülenbeweging, wat voor hun een bron is van inkomsten en werving van aanhangers.

Parallel State
Gülenisten zouden ‘geïnfiltreerd’ zijn in het politie- en overheidsapparaat en zouden zo iedereen kunnen arresteren die een anti-Gülenistische houding hebben. Zo zouden de coupzaken als de Egenekon-zaak misbruikt zijn om tegenstanders van Fethullah Gülen aan te houden. Veel van de honderden verdachten werden kort geleden vrijgelaten.

Eerder werden ook schrijvers als Ahmet Şık en Nedim Şener gearresteerd toen ze dreigden te publiceren over de hand van de Gülenbeweging in de overheid. Het boek ‘Leger van de imam’ van Şık werd vernietigd voordat het bedrukt werd. Het boek zou uitlekken hoe de Gülenbeweging haar tegenstanders van de weg ruimt. Nedim Şener noemde de aanhoudingen van Gülenisten ‘koekje van eigen deeg’ op twitter.