Inval en aanhoudingen bij kritische Turkse krant

De Turkse politie heeft vanochtend een inval gedaan bij redacteurs en schrijvers van de Turkse krant Cumhuriyet.
Turks.nl Redactie

Cumhuriyet is de oudste krant van de Turkse republiek en staat bekend om haar pro-seculiere houding. Sinds het aantreden van de AK Partij levert de krant scherpe kritiek op de regering. De krant stond wel achter de democratie en steunde de acties van de regering om Gülenisten uit het overheidsapparaat te verwijderen, maar vond wel dat de regering te ver ging en de coup als smoes gebruikte om haar aanhangers te installeren op alle posities binnen de overheid. Zij noemden de acties een ‘civiele coup’.

De Turkse officier van justitie zegt in een verklaring dat de invallen en de aanhoudingen te maken hebben met FETÖ en PKK-banden van de redacteurs en de bestuurders. Het gaat om onder andere de hoofdredacteur en bekende schrijvers als Hikmet Cetinkaya en Guray Oz en cartoonist Musa Kart. Ook is er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Can Dündar, de oude hoofdredacteur van de krant die zich in het buitenland bevindt.

Het is niet voor het eerst dat er een inval plaatsvindt bij de krant. In 2008 werd de hoofdredacteur samen met schrijvers als Mustafa Balbay gearresteerd omdat ze banden zouden hebben met ‘Ergenekon’, een samenzweringscomplot tegen de Gülenbeweging en de regering. Afgelopen jaar werd bekend dat de zaak Ergenekon was opgezet door de Gülenbeweging met valse bewijzen. Veel kritici vinden het opmerkelijk dat de krant toen werd gezien als anti-Gülen en nu wordt verdacht van Gülen-banden.

  • Loading...