Iran wil van Turkije leren hoe auto’s te bouwen

Iran heeft aangegeven dat het land samen met Turkije auto’s wil gaan bouwen.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Zelf heeft het land grootste moeite om op een winstgevende manier auto’s te produceren.

De samenwerking moet resulteren in een model met de naam D8. Die wordt daarmee vernoemd naar de “Developing Eight”, een economisch bondgenootschap van Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Maleisië, Nigeria, Pakistan en Turkije. Er moet 2 miljoen dollar worden geïnvesteerd in een fabriek om de D8 te bouwen en hierbij wordt aan de Turkse autobouwer Tofas (Türk Otomobil Fabrikasi Anonim Sirketi) gedacht.

Iran hanteert een importheffing van 110 procent op buitenlandse auto’s. Over de auto’s van de grootste Iraans autobouwer, Khodro, hoeft slechts 20 procent belasting te worden betaald. Je zou dus denken dat Khodro in Iran goede zaken doet, maar niets is minder waar.

Vooral door mismanagement lukt het Khodro maar niet om auto’s met een fatsoenlijke winstmarge te produceren. Dit ondanks dat de overheid bijspringt met flinke subsidies. Auto’s van Khodro zijn veel te duur, het bedrijf heeft momenteel hoge schulden, het gaat dus niet goed daar. Men wil graag van de Turken leren hoe het beter kan. Binnenkort zal een Turkse delegatie Teheran bezoeken om de mogelijkheden tot een samenwerking te bespreken, meldt autoblog.nl.