Israël woedend op Turkije: legt handel aan banden

Turks.nl Redactie

Israël heeft woedend gereageerd op de Turkse acties tegen het land.

De import in landbouwproducten uit Turkije is bevroren, laat minister Ariel van Landbouw weten.

“We zullen geen steun verlenen aan een hypocriet land dat ons een lesje probeert te leren”, aldus de Israëlische minister.

Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu liet zich woedend uit over de Turkse president Erdoğan:

‘Erdoğan is een van de grootste aanhangers van Hamas en er is geen twijfel dat hij veel weet van terrorisme en slachten. Ik stel voor dat hij ons geen les leert over moraliteit.’

Netanyahu ging vervolgens door in het Hebreeuws:

‘Een persoon die duizenden Turkse soldaten stuurt om de bezetting van Noord-Cyprus te handhaven en Syrië binnenvalt, kan ons niets zeggen als we onszelf verdedigen tegen de poging tot invasie van Hamas. Een man wiens handen bebloed zijn van talloze Koerdische burgers in Turkije en Syrië is de laatste die ons kan een lesje kan leren over oorlog.’

Wat gebeurde er?

De felle reacties uit Israël zijn een antwoord op de reacties uit Turkije.

In de Gazastrook vielen tientallen Palestijnse doden, terwijl bijna 3 duizend Palestijnen gewond raakten. Ze werden beschoten door Israëlische militairen, omdat ze demonstreerden aan de grens met Israël.

De demonstraties vonden plaats vanwege de 70e verjaardag van de staat Israël. Op dezelfde dag verhuisten de Verenigde Staten hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en erkende daarmee Jeruzalem als hoofdstad van Israël, terwijl internationaal Tel Aviv wordt gezien als Israëlische hoofdstad.

Als reactie op de gebeurtenissen in Gaza stuurde Turkije de Israëlische ambassadeur het land uit en kondigde een nationale rouw voor drie dagen af.

Daarnaast zijn de Turkse ambassadeurs in Tel Aviv en Washington teruggeroepen naar Turkije.

Verder noemde president Erdoğan Netanyahu een premier van een apartheidsstaat dat een kwetsbaar volk bezet voor meer dan 60 jaar terwijl VN-resoluties worden geschonden, en vervolgde:

‘Hij heeft het bloed van de Palestijnen aan zijn handen en kan de misdaden niet verbergen door Turkije aan te vallen. Wil je een les leren over de mensheid? Lees de 10 geboden.’

Ook Erdoğan liet het niet bij één tweet:

‘Herinnering aan Netanyahu:

Hamas is geen terroristische organisatie en Palestijnen zijn geen terroristen.

Het is een verzetsbeweging die Palestina beschermt tegen een bezettingsmacht.

De wereld is solidair met het volk van Palestina tegen hun onderdrukkers.’