Kadir Mısıroğlu stopt ermee vanwege gezondheidsredenen

Historicus Kadir Mısıroğlu stopt voor onbepaalde tijd met zijn werkzaamheden vanwege gezondheidsredenen.

In een persverklaring wordt gezegd dat Mısıroğlu een bepaalde tijd behandeld wordt vanwege gezondheidsproblemen maar dat het goed met hem gaat.

Zijn uitzendingen zullen voor onbepaalde tijd geen doorgang vinden, is te lezen op zijn website.

Kadir Mısıroğlu

Kadir Mısıroğlu is een controversiële historicus in Turkije met veel volgers, ondanks veel controversiële uitspraken. President Erdoğan bezocht hem vorig jaar toen hij ziek in het ziekenhuis lag. Critici noemen hem Fesli Deli (De Gek met de Fes), omdat hij altijd een Fes, een Ottomaans hoofddeksel, draagt.

Mısıroğlu is meerdere keren veroordeeld voor het beledigen van Atatürk en heeft daar ook voor vastgezeten. Na de militaire staatsgreep in 1980 vluchtte hij naar Engeland. In 1983 werd hem de Turkse nationaliteit ontnomen. Pas in 1991 keerde hij terug naar Turkije.

Mısıroğlu is voorstander van de sharia, pleit voor de terugkeer van het Kalifaat en is fel tegenstander van de seculiere Turkse republiek. Hij beweert onder andere dat Atatürk, leider van de Turkse onafhankelijkheidsoorlog, een deal sloot met de Britten om West-Anatolië te laten bezetten door de Grieken, zodat het Ottomaanse Kalifaat zou vallen en dat het Verdrag van Lausanne, waarmee Turkije haar onafhankelijkheid kreeg, eigenlijk als nederlaag zou moeten worden gezien.

Hij hoopte onder andere dat de Grieken de Turken hadden verslagen bij de Turkse onafhankelijkheidsoorlog. “Dan zou het Kalifaat en de Sharia nooit opgeheven worden”, is zijn logica.

In 2016 beweerde Mısıroğlu in een tv-programma dat de beroemde Engelse toneelschrijver en auteur William Shakespeare geen Brit is, maar een geheime moslim genaamd Şeyh Pir.