KanalD ontslaat nieuwslezer die bekendmaakt ‘nee’ te stemmen op referendum

Turks.nl Redactie

KanalD heeft nieuwslezer İrfan Değirmenci ontslagen nadat hij op Twitter bekendmaakte waarom hij ‘nee’ zou stemmen op het referendum.

Değirmenci is ontslagen, omdat hij het ‘onpartijdigheidsbeginsel’ van Doğan Media, het moederbedrijf van KanalD, heeft geschonden met de tweets.

Hij gaf 20 redenen waarom hij ‘nee’ zou stemmen op het referendum. Doğan Media laat tevens weten dat het ‘onpartijdigheidsbeginsel’ niet beperkt is tot de uitzendingen, maar ook strekt tot uitlatingen op social media.

Steun

De (ex-)nieuwslezer kreeg veel steun op social media. Zo riep Şevket Çoruh, acteur bij de tv-serie ‘Arka Sokaklar’ van KanalD, Doğan Media op hem ook te ontslaan omdat hij ‘nee’ zou stemmen.

Een andere twitteraar merkt op dat president Erdoğan ook onpartijdig moet zijn, maar zich niet houdt aan deze regel. Erdoğan voert namelijk actief campagne voor een ‘ja’ op het referendum.

De huidige grondwet schrijft voor dat een president neutraal moet zijn en zich niet mag bemoeien met de politiek. Met de nieuwe grondwet vervalt deze onpartijdigheid en mag de president zelfs lid worden van een politieke partij.

https://twitter.com/ymblerdem/status/830483465183322113