Kirkoek gaat referendum houden om aan te sluiten bij Iraaks-Koerdistan

Door | Algemeen

Het parlement van het gouvernement Kirkoek heeft het besluit genomen om een referendum te houden. De Koerden in het parlement willen het gouvernement voegen bij de Koerdische Autonome Regio in het noorden van Irak.

Kirkoek is een multiculturele provincie tussen Irak en de Koerdische Autonome Regio. Naast Koerden wonen er veel Turkmenen en Arabieren. Formeel gezien is Kirkoek onderdeel van Irak, maar sinds 2014 maken Koerden er de dienst uit.

In 2014 vluchtte het Iraaks leger voor IS, waarop de Koerdische peshmerga de stad overnamen. Sindsdien zijn er berichten van discriminatie. Zo zouden honderden Arabieren de stad zijn uitgejaagd.

Vlaggencrisis

Eind maart besloot het parlement van Kirkuk om Koerdische vlaggen te hijsen bij officiële gebouwen. Er kwam veel kritiek. Zo veroordeelde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het besluit en gingen duizenden Turkmenen de straat op.

Een oproep van Irak om af te zien van het besluit werd genegeerd. Nu lijkt het gouvernaat zich definitief af te scheiden van Irak, door een referendum te houden.

Salihi

De leider van de Turkmenen, Erşat Salihi, heeft vaker geroepen dat Turkmenen in de steek zijn gelaten door zowel Turkije als Azerbeidzjan. Daarnaast riep hij op de wapens op te pakken, omdat er een genocide op de Turkmenen zou dreigen. Eerder kwamen Turkmenen om in gevechten met Koerdische troepen in de stad.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...