Klokkenluider Gülen-infiltratie & ex-politiechef Hanefi Avci eist functie terug

Hanefi Avci, die werd gearresteerd na het uitbrengen van een boek over infiltratie van de Gülenbeweging in overheidsinstanties, wil zijn titel terug.
Turks.nl Redactie

Avci kreeg een celstraf van 15 jaar, omdat hij banden zou hebben met Ergenekon, en lid zou zijn van een extreemlinkse organisatie.

In zijn boek ‘Halicte Yasayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat’ vertelt hij hoe Gülenisten infiltreren in het politieapparaat. Gülenisten zouden hoge functies bezetten, en iedereen kunnen afluisteren die ze willen, om de taps later te gebruiken tegen de afgeluisterde personen. Ook zouden de zaken Ergenekon en Mokerhamer (Balyoz) gemanipuleerd zijn door Gülenistische officieren en rechters. Het boek werd een best-seller.

In een 5 pagina’s tellende verzoek beweert Avci dat hij de huidige situatie omtrent de Gülenbeweging heeft omschreven in zijn boek. “De premier heeft gezegd dat er een ‘parallelle staat’ bestaat, en deze gaat onthullen. Deze verklaring van de premier bewijst mijn gelijk, en hoor ik mijn titel als politiechef terug te krijgen.”

Ahmet Şık
Journalist Ahmet Şık kreeg een jaar cel toen hij een boek wilde uitbrengen over de infiltratie van Gülen binnen de politie, genaamd ‘Het leger van de Imam. Hij werd beschuldigd van ‘het plannen van een staatsgreep’. De politie pleegde invallen bij Şık thuis en de uitgever van het boek. Het manuscript werd vernietigd door de politie, maar verscheen achteraf op het internet.

© Turks.nl