Koerdische zanger Ahmet Kaya krijgt presidentieel prijs

De Koerdische zanger Ahmet Kaya krijgt de presidentiele prijs voor Cultuur & Kunst van dit jaar. Dat is gemeld op de website van de president.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Ahmet Kaya is een symbool voor de Koerdische muziek. Hij moest in 1999 het land verlaten door ware karaktermoord door de mainstream Turkse media. In 2000 overleed hij in Parijs door een hartaanval. Normaliter worden de prijzen aan het eind van elk jaar bekendgemaakt, maar de prijs voor Ahmet Kaya kwam op zijn verjaardag, op 28 oktober.

Kaya stond vooral bekend om zijn protestliederen over de problemen van Koerden in het land. Toen hij aankondigde dat hij een album zou maken in het Koerdisch, begon de media zwarte propaganda tegen de zanger. Kaya werd er ook van beschuldigd om sympathisant te zijn van de separatistische terreurorganisatie PKK.

Kritiek
Devlet Bahceli, partijvoorzitter van de nationalistische MHP heeft felle kritiek geuit op de prijs die Kaya heeft gekregen: “Het is respectloos om zo een prijs te geven aan iemand die schuldig is aan separatisme en terreursympathie.”

© Turks.nl

  • Loading...