Korea-veteraan Süleyman Dilbirliği (91) overleden

Turks.nl Redactie

Korea-veteraan Süleyman Dilbirliği is op 91-jarige leeftijd overleden. De militair was al enige tijd ernstig ziek. Het verhaal van de veteraan wordt nagespeeld in de film ‘Ayla’. Hij kon nog net de première bijwonen.

Süleyman Dilbirliği vocht mee in de Korea-oorlog, die ontstond toen het communistische noorden het zuiden van Korea aanviel. Na een oproep van de Verenigde Naties stuurde ook Turkije militairen naar het oorlogsgebied. Zo’n 5 duizend militairen gingen naar Korea. Uiteindelijk kwamen in drie jaar tijd 741 Turkse militairen om en vielen er 2.147 gewonden. 234 militairen werden gevangengenomen en 175 militairen zijn nooit teruggevonden.

Ondanks de bloedige oorlog, waar zo’n 2 miljoen doden vielen, gebeurden er ook mooie dingen. Een Koreaans meisje dat bijna doodgevroren was, werd gevonden door Süleyman Dilbirliği. De ouders van het meisje waren gedood. Dilbirliği gaf het 5-jarig meisje de naam Ayla en samen brachten ze 15 maanden door op de militaire basis waar het Turks leger zat. Al die tijd nam Dilbirliği de opvoeding van Ayla op zich.

Toen zijn dienst erop zat, moest hij terug. Hij wilde Ayla dolgraag meenemen naar Turkije, maar dat werd niet toegestaan. Desondanks zorgde hij ervoor dat Ayla werd aangenomen bij de Ankara School die in Korea werd opgericht. 60 jaar na de oorlog, in 2010, kwamen de twee bij elkaar in Ankara. Die beelden werden opgenomen. In 2017 is het verhaal verfilmd.

De reünie:

 

  • Loading...