Kritiek op internetwet Turkije

De wijziging binnen de internetwet is in strijd met de Europese Regels. Dat stelt Europarlementarier Marietje Schaake (D66): 
Turks.nl Redactie

Deze nieuwe wetgeving vergroot wederom de controle van de Turkse regering op wat er wel en niet online kan worden gepubliceerd en beperkt toegang tot informatie.  De Europese Commissie moet ook hier laten zien dat de rechtstaat en fundamentele vrijheden voorop staan voor Europa. De protesten rond het Gezi Park afgelopen zomer tonen aan dat de Turkse bevolking waarden als vrijheid en democratie nastreeft, we moeten hen niet in de kou laten staan.”

In Turkije worden onder andere pornosites & goksites geblokkeerd. Maar ook websites die worden aangeklaagd kunnen preventief worden gesloten totdat de rechter er over heeft gesproken. YouTube was enkele jaren lang geblokkeerd na aanklacht van de Republikeinse Volkspartij CHP, omdat er video’s waren op de site die Atatürk beledigen. De videodienst Vimeo werd in januari enkele dagen geblokkeerd na een aanklacht om een uitgelekte sextape. De meeste Turkse internetters hebben wel toegang tot alle geblokkeerde sites door DNS-wijzigingen speciale software.

Nieuwe wet
Met de nieuwe wet die wordt besproken in het parlement wordt het mogelijk om websites zonder rechtszaak te blokkeren wanneer het gaat om privacyschending. Critici en de oppositie vinden het een poging van de regering om tegen te houden dat bewijsstukken van de corruptieschandaal worden gepubliceerd.

© Turks.nl