Kunstenaar neergestoken in Istanbul

De Turkse kunstenaar en regeringscriticus Bedri Baykam en zijn assistente zijn vandaag neergestoken in Istanbul.
Turks.nl Redactie

Ze werden aangevallen toen ze terugkwamen van een vergadering over een gepland protest tegen de sloop van een omstreden monument. Dit monument zou de verbroedering tussen de aartsvijanden Turkije en Armenië bevorderen.

Baykam liep letsel op aan zijn ingewanden en lever en moest een vier uur durende operatie ondergaan, zei een arts van het Acibadem Maslak-ziekenhuis. Zijn assistente Tugba Kurtulus werd in een lies gestoken, berichtte het televisiestation HaberTurk.

De dader wist aanvankelijk te ontkomen, maar meldde zich later bij de politie. Hij voelde zich door Baykam beledigd, zei de politie.

De politie onderzoekt in hoeverre de steekpartij verband houdt met de controverse rond het Turks-Armeense vriendschapsmonument. Het is in Turkije bekritiseerd omdat het een islamitisch heiligdom aan de grens overschaduwt en ook premier Recep Tayyip Erdogan viel er over.

Kunstenaars als Baykam willen zaterdag een protestbijeenkomst houden tegen de sloop van het nog onvoltooide monument. Volgens Turkse media zijn de voorbereidingen van de sloop al begonnen.

Bron

  • Loading...