Turks.nl

Levenslang voor aanzetten moord Hrant Dink

yasinhayal

Yasin Hayal krijgt een levenslange gevangenisstraf wegens aanzetten tot moord op de Turks-Armeense schrijver Hrant Dink.


Begin 2007 werd Hrant Dink voor zijn kantoor vermoord door de 17-jarige Ogün Samast. Zijn dood kwam internationaal breed in de aandacht. Snel werd het duidelijk dat het geen individuele aanval was; er zat mogelijk meer achter. Yasin Hayal gaf de opdracht aan Ogün Samast, die een straf van bijna 23 jaar kreeg.

19 personen waren verdacht in de zaak. Erhan Tuncel, die mogelijk ‘het brein’ was achter de aanslag, werd samen met de andere verdachten vrijgesproken. Echter blijft Tuncel nog vijf jaar vast om een eerdere aanslag op McDonalds.

Teleurgesteld
De familie van Hrant Dink is diep teleurgesteld om de uitspraak: “De zaak is niet afgesloten voor ons, zojuist is het juridische systeem in Turkije ingestort” meldde de advocaat van de nabestaanden kort na de uitspraak. Veel journalisten en politici zijn het met de advocaat eens; volgens hun worden de Turkse rechtbanken nog steeds beïnvloed door ‘donkere organisaties’.

© Turks.nl
Op de foto: Erhan Tuncel (achter) en Yasin Hayal (voor) 

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl