Maak kennis met de vrouw die een peynirmuseum oprichtte

Buket Avcı

De laatste paar dagen circuleert er op sociale media een video-opname van een Turkse vrouw uit Kars. Deze initiatiefrijke vrouw heet Zümran Ömür. Al lijkt ze in eerste oogopslag op een doorsnee dorpsvrouw, verrast ze je met haar vloeiende Frans aan het begin van de video.

Zümran Ömür woont in het dorp Boğatepe in Kars. Ze heeft een eigen vereniging gesticht voor de vrouwen uit haar dorp om actief te zijn in de maatschappij en legt in het filmpje uit wat ze allemaal doen om op hun eigen benen te staan. Zümran Ömür is een van de sterke geëmancipeerde vrouwen en krijgt in snelle vaart veel roem en aandacht van de media dankzij haar video.

FRANSIZ BAŞLADI TÜRKÇE BİTİRDİ

FRANSIZCA BAŞLADI TÜRKÇE BİTİRDİKonuşmasına Fransızca başlayıp Türkçe bitiren Karslı Zümran Ömür, sosyal medyada kısa sürede fenomen oldu.

Posted by Türkiye Gazetesi on Monday, February 19, 2018

Zümran Ömür zegt trots: “Atatürk gaf ons het recht om te kiezen en gekozen te worden, niet om thuis te zitten!”, en voegt eraan toe: ” De plaats van een vrouw is niet achter haar man, maar juist naast haar man “.

Zümran Ömür, een 46-jarige moeder, heeft alleen maar een basisschool-diploma. Haar vereniging is gestart door interesse naar medische planten die ze vonden in hun dorp. Ömür zegt dat er 650 plantsoorten zijn in het dorp Boğatepe, en verklaart dat ze de vereniging in 2007 hebben opgericht om dit publiekelijk te maken. De vereniging bestaat uit 45 vrouwelijke- en 15 mannelijke leden.

ticarihayat

De vrouwen van Boğatepe hebben zelfs een plantendokter uit India uitgenodigd, Vinot Kumar. Dankzij deze arts hebben ze de endemische plantensoorten in hun dorpen geleerd. Vervolgens kwamen Turkse specialisten naar het dorp om de vrouw te leren hoe ze deze planten moeten drogen en crèmes of oliën ervan kunnen produceren die medische waarden hebben. Ook hebben de leden één jaar lang bijles gekregen in het Frans om de plantenliteratuur te kunnen begrijpen.

Afbeeldingsresultaat voor zumran omur

“Na het een kwam het ander”, vertelt Zümran Ömür. Gaandeweg merkten ze op dat vrouwen op het platteland zich moeilijk kunnen uiten over hun problemen, zelfs niet wanneer ze naar de dokter gaan. Daarom hebben de vrouwen ook communicatiecursussen, gezondheidscursussen en voedingscursussen gevolgd dankzij deze vereniging.

Dankzij de bijlessen Frans is het ecotoerisme in hun dorp begonnen. Niet alleen planten konden bestudeerd worden, ook de productie van Franse kazen. “De maatschappij die niet produceert, is veroordeeld tot ondergang”, zegt Zümran en voegt eraan toe dat ze daarom als vrouwen het heel belangrijk vinden om te blijven ondernemen en produceren.

sputniknews

Dus richtten Zümran en haar vriendinnen een peynirmuseum op om de beroemde 32 soorten kaas van Kars over te dragen aan toekomstige generaties. Dit is ook het eerste peynirmuseum in Turkije. Hier kunt u vele soorten kaas zien en daarnaast ook workshops volgen. Nu het toerisme naar Kars enorm is gegroeid met de ‘Doğu Ekspresi’ (Oosterse Express, een trein die reist van Ankara naar Kars), zal deze museum naar verwachting ook veel bezocht worden.